Monday, 2 November 2015

ေရႊ အေခၚအေ၀ၚႏွင့္တြက္ခ်က္နည္းမ်ား

ေရႊ အေခၚအေ၀ၚႏွင့္တြက္ခ်က္နည္းမ်ား

(၁) ေရႊ၏ဂုဏ္သတၱိမ်ား
Symbol of gold = Au (Aurum) (Latin word) (အ႐ုဏ္ဦးအလင္းေရာင္)
Atomic number of gold = 79
Atomic mass of gold = 196.96655 amu
Density of pure gold = 19.4 g/cm3 (Normally 19.32 , 19.2)
Melting point = 1064.43 °C (1337.5801 K, 1947.9741 °F)
Boiling point = 2807.0 °C (3080.15 K, 5084.6 °F)
Quality (Purity) of pure gold = 24 carats
ေပါၾကြယ္၀မႈအဆင့္ = ၇၅
Resistance အနည္းဆံုးသတၳဳ
အျပားပါးေအာင္အခတ္ႏိုင္ဆံုးသတၳဳ
နန္းႀကိဳးအဆြဲခံႏုိင္ဆံုးသတၳဳ ( 1 troy ounce မွာ ၃၅ ~ ၅၀မိုင္ )

(၂) ပိႆာ ၊ က်ပ္ ၊ ပဲ ၊ ေရြး ၊ မူး ၊ မတ္ ၊ စိပ္ ၊ ျခမ္း
၁ ပိႆာ = ၁၀၀ က်ပ္
၁ က်ပ္ = ၁၆ ပဲ
၁ ပဲ = ၇.၅ ေရြး (မႏၲေလး) ၊ ၁ ပဲ = ၈ ေရြး (ရန္ကုန္)
၁ က်ပ္ = ၁၂၀ ေရြး (မႏၲေလး) ၊ ၁ က်ပ္ = ၁၂၈ ေရြး (ရန္ကုန္)
၂ ပဲ = ၁ မူး
၄ ပဲ = ၁ မတ္
၈ ပဲ = ၅ မူး
၁၂ ပဲ = ၃ မတ္
၁/၄ (၀.၂၅) ေရြး = ၁ စိပ္
၁/၂ (၀.၅) ေရြး = ၁ ျခမ္း
၃/၄ (၀.၇၅) ေရြး = ၃ စိပ္
1 troy ounce = 31.1034768 g = 1.875 က်ပ္ (1.9047 က်ပ္)
1 က်ပ္ = 16.6 g = 0.0166 kg
ေရႊေစ်းႏႈန္းသည္ ၁က်ပ္သားေစ်းႏႈန္းသာရွိပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေရႊ ၀ယ္/ေရာင္းသည့္အခါ က်ပ္ဖြဲ႕၍ ေပါက္ေစ်းျဖင့္တြက္ခ်က္ရပါသည္။

(၃) က်ပ္ဖြဲ႕နည္း
ေရြး / ၇.၅ + ပဲ / ၁၆ + က်ပ္ = က်ပ္
ဥပမာ
၁က်ပ္ ၂ပဲ ၃ေရြး ကို က်ပ္ဖြဲ႕လိုပါက
၃ / ၇.၅ = ၀.၄ +၂ = ၂.၄ / ၁၆ = ၀.၁၅ + ၁ = ၁.၁၅ က်ပ္

(၄) ျမန္မာ့ေရႊေစ်းတြက္နည္း
ေဒၚလာလဲေစ်း x ကမာၻ႔႕ေရႊေစ်း / ၁.၈၇၅ = ျမန္မာ့ေရႊေစ်း (မီးလင္းေရႊေစ်း , အေခါက္ေရႊေစ်း , ၁၆ပဲရည္ေရႊေစ်း)
အျပန္အလွန္အားျဖင့္ ျမန္မာက်ပ္ေငြႏွင့္ ေဒၚလာလဲေစ်းတြက္လိုပါက
ျမန္မာ့ေရႊေစ်း / ကမာၻ႕ေရႊေစ်း x ၁.၈၇၅ = ၁ေဒၚလာလဲေစ်း
ကမာၻ႕ေရႊေစ်းႏႈန္းသည္ တစ္ေအာင္စ (troy ounce) ေပၚတြင္အေျခခံ၍တြက္ထားေသာေဒၚလာေစ်းႏႈန္းျဖစ္ပါသည္။

(၅) ၁၅ပဲရည္ေစ်းတြက္နည္း
အတြင္းစပ္နည္း (ေရွးမူ)
၁၅ / ၁၆ x မီးလင္းေပါက္ေစ်း
အျပင္စပ္နည္း
၁၆ / ၁၇ x မီးလင္းေပါက္ေစ်း
၁၆ / ၁၈ x မီးလင္းေပါက္ေစ်း = ၁၄ပဲရည္ေစ်း
၁၆ / ၁၉ x မီးလင္းေပါက္ေစ်း = ၁၃ပဲရည္ေစ်း
၁၆ / ၂၀ x မီးလင္းေပါက္ေစ်း = ၁၂ပဲရည္ေစ်း
၁၅ပဲရည္ျဖစ္ရန္အတြက္
ေရာစပ္မည့္ ၁ပဲ ( ေဘာ္ ၆ေရြး > ၊ ေၾကးနီ ၁.၅ေရြး < ) (အဖန္စပ္) (အစိမ္း)
ေရာစပ္မည့္ ၁ပဲ ( ေဘာ္ ၅ေရြး < ၊ ေၾကးနီ ၂.၅ေရြး > ) (အငန္စပ္) (အနီ)
ေရႊဆိုသည္မွာ ေစ်းေလွ်ာ့၍ ေရာင္းႏိုင္ေသာ ေရာင္းကုန္ပစၥည္းမဟုတ္ပါ။ ေစ်းေလွ်ာ့၍ေရာင္းေသာေရႊထည္မ်ားသည္
၁၅ပဲရည္ေအာက္ေရႊထည္မ်ားသာျဖစ္လိမ့္မည္။

(၆) ဒဂၤါးေရႊေစ်းတြက္နည္း
အေမရိကန္ coin ( ၁က်ပ္ ၊ ၂က်ပ္ ) ( ၁က်ပ္သားမွာ အျခားသတၳဳ ၁၂ေရြးသားေရာထားတဲ့ေရႊ )
အဂၤလန္ coin ( ၁မတ္ ၊ ၅မူး ) ( ၁က်ပ္သားမွာ အျခားသတၳဳ ၁၃ေရြးသားေရာထားတဲ့ေရႊ )
၁၂၀ - ေရာစပ္ထားေသာေဘာ္/ေၾကးနီ(ေရြး) / ၁၂၀ x မီးလင္းေပါက္ေစ်း = ဒဂၤါးေရႊေစ်း
အျပန္အလွန္အားျဖင့္
ေရာစပ္ထားေသာေဘာ္/ေၾကးနီ(ေရြး) = ဒဂၤါးေရႊေစ်း / မီးလင္းေပါက္ေစ်း x ၁၂၀ - ၁၂၀

(၇) ပါသည့္ေငြျဖင့္ေရႊ၀ယ္လွ်င္ရမည့္ေရႊ = ပါသည့္ေငြ / မီးလင္းေပါက္ေစ်း
ဥပမာ
ပါသည့္ေငြ = ၆၃၄,၅၀၀က်ပ္ ၊ မီးလင္းေပါက္ေစ်း = ၇၂၄,၅၀၀က်ပ္ ျဖစ္လွ်င္
ရ႐ွိမည့္ မီးလင္းေရႊခ်ိန္တန္ဘိုး = ၁၄ပဲ
ရရွိမည့္ ၁၅ပဲရည္ေရႊခ်ိန္တန္ဘိုး = ၁၄ပဲ ၆.၅ေရြး

(၈) ကၽြတ္ႏႈန္းတြက္နည္း
ေရႊအ႐ုိင္းမ်ားကိုေလွာ္ၿပီးတင္က်န္ရစ္သည့္ေရႊႏွင့္ျခားနားသည့္အခါေလ်ာ့သြားေသာေရႊမ်ားကို ကၽြတ္သည္ဟုေခၚပါသည္။ ကၽြတ္ႏႈန္းဆိုသည္မွာ ၁က်ပ္သား၏ကၽြတ္ႏႈန္းကိုဆိုလိုပါသည္။
အ႐ိုင္းေရႊက်ပ္ဖြဲ႕ပါ M+ မီးလင္းေရႊက်ပ္ဖြဲ႕ပါ / MRC - 1 x 120 = ၁က်ပ္သားကၽြတ္ႏႈန္း
ဥပမာ
ေရႊ႐ိုင္း = ၉က်ပ္ ၉ပဲ ၃ေရြး ၊ မီးလင္း = ၇က်ပ္ ၈ပဲ ၂ေရြး ျဖစ္လွ်င္ ကၽြတ္ႏႈန္း = ၂၅.၉ေရြး
ေရႊ႐ိုင္း = ၃၅က်ပ္ ၁၁ပဲ ၃.၅ေရြး ၊ မီးလင္း = ၃၃က်ပ္ ၁၀ပဲ ၂.၅ေရြး ျဖစ္လွ်င္ ကၽြတ္ႏႈန္း = ၆.၉ေရြး

(၉) ေရြး120 - ကၽြတ္မည့္ေရြး / 120 x မီးလင္းေပါက္ေစ်း = အ႐ိုင္း၁က်ပ္သား၀ယ္ေစ်း

(၁၀) ေရြး120 - ကၽြတ္မည့္ေရြး / 120 x မီးလင္းေပါက္ေစ်း / 50 (ေရြးႀကီး) = အ႐ိုင္း၁ေရြးသား၀ယ္ေစ်း

(၁၁) ေရြးႀကီး၁လံုးခန္႔မွန္း၀ယ္ေစ်း x 6000 / မီးလင္းေပါက္ေစ်း - 120 = ကၽြတ္မည့္ေရြး (ကၽြတ္ႏႈန္း)

Credit 😂😂😂😂

စိန္ (Diamond)

စိန္
ေစ်းႏႉန္းကိုေအာက္ပါ အခ်က္၄ခ်က္ျဖင္႔ သတ္မွတ္ပါသည္။
4C ဟု အတိုေကာက္ မွတ္ႏိုင္ သည္။

၁။ Carat -စိန္၏အေလးခ်ိန္
၂။ Clarity -စိန္၏သန္႔စင္မႈ
၃။ Cut -စိန္၏ေသြးကြက္ပံုက်မက်
၄။ Color -စိ္န္၏အေရာင္အေသြး
အထက္ပါအခ်က္၄ခ်က္သည္တခ်က္ကိုတခ်က္မွီခိုမႈရွိသည္ ။
ဥပမာစိန္၏အရြယ္မွာ၃ကာရက္ရွိျပီးအေရာင္မွာအညိုေရာင္ျဖစ္ေနသည္။ စိန္ကိုေရွးစိန္ေသြးကြက္ျဖင္႔ေသြးထားမည္။သာမန္မ်က္ေစ႔(မွန္ဘီလူးမပါ )ၾကည္႔ပါကစိန္အတြင္းသားႏွင္႔ မ်က္ႏွာျပင္တြင္အမည္းစက္ႏွင္႔အနာရွိေနပါက စိန္အရြယ္၁ကာရက္ရွိျပီး အ၀ါေရာင္ အေနမရွိေသာ စိန္ကသာလွ်င္ ပိုတန္ဖိုးရွိေလသည္။

၁။Carat
ရတနာမ်ား၏ အေလးခ်ိန္ ကိုေဖာ္ျပရာတြင္ ကာရက္ခ်ိန္ကို သံုးပါသည္ ျမန္မာျပည္တြင္ ရတီခ်ိန္ကို သံုးေသာ္ လည္း ကမၻာ့ေဈးကြက္တြင္ကာရက္ကိုသာသံုးပါသည္။ ၁ကာရက္=၁.၁ရတီ

၂။ Clarity
စိန္၏သန္႔စင္မႈကိုေအာက္ပါအတိုင္းသတ္မွတ္ပါသည္။
F=Flawless
IF=Internally Flawless
VVS1=Very Very Small Inclusion
VS=Very Small Inclusion
S1=Small Inclusion
I=Inclusion
P=Commercial Use
F&IF အဆင္႔မ်ားသည္၁၀ဆမွန္ဘီလူးျဖင္႔ၾကည္႔ပါ ကလံုး၀ အနာအဆာမရွိျခင္းျဖစ္သည္။ VVS1 မွာ သာမန္ မ်က္စိျဖင္႔အနာမျမင္ႏိုင္ပဲ၁၀ဆခ်ဲ႔မွန္ဘီလူးျဖင္႔ၾကည္႔လွ်င္ အပ္ေခါင္းေလာက္ရွိေသာအမႈန္ကို
ေက်ာက္မ်က္ပညာရွင္ကေတြ႔ႏိုင္ပါသည္။ ျမန္မာအေခၚအရအစင္အသန္႔ဟုေခၚႏိုင္ပါသည္။ ေဈးကြက္တြင္VVS1 VVS2 ဟူ၍ထပ္မံခြဲထားပါသည္။ VVS2တြင္အမႈန္၂စက္၃စက္ခန္႔ပါႏိုင္ပါသည္။ VSSတြင္လည္းVS1 VS2 ဟူ၍ထပ္ခြဲပါသည္။အစက္အေျပာက္အနာအဆာမ်ားပါႏိုင္ပါေသးသည္။ S1တြင္လည္း S1, S2, S3ဟူ၍ခြဲထားပါသည္။ အနာၾကီးအမည္းစက္မ်ားပါႏိုင္ျပီးမ်က္စိျဖင္႔ျမင္ႏိုင္ပါသည္။Iတြင္လည္း I1,I2ဟူ၍ခြဲၾကပါသည္ ။ျမန္မာအေခၚေရခဲသားဟုေခၚသည္။ေ ရခဲတံုးကိုၾကည္႔
လွ်င္အသားမၾကည္ဘဲအက္ေၾကာင္းမ်ားေတြ႔ရသကဲ႔သို႔ ၄င္းစိန္တြင္လည္းစိန္၏အလင္းမရွိေတာ႔ဘဲ ေရခဲတံုးကဲ႔သို႔ျဖစ္ေနပါသည္။ ေနာက္ဆံုးအမ်ိဳးအစားပီမွာအလြန္ညံ႔ေသာစိန္ျဖစ္ျပီးလံုး၀မ၀ယ္သင္႔ေပ။
ျမန္္မာလူမ်ိဳးမ်ားအေနျဖင္႔ ပြင္႔အားေကာင္းလွ်င္(မီးအားေကာင္းလွ်င္)
ၾကိဳက္ၾကသည္။ စိန္၏သေဘာမွာအၾကမ္းအားျဖင္႔
အနည္းငယ္၀ါေနလွ်င္မီးပိုအားေကာင္းသည္။

၃။Cut
စိန္၏ေသြးကြက္ပံုမက်လွ်င္လည္းစိန္၏မီးေကာင္းမႈ၊ လင္းလက္မႈအလွကို
မေဖာ္ျပႏိုင္ေပ။ စိန္တပြင္႔လွ်င္အကြက္၅၇ကြက္ရွိပါသည္။
အခ်ိဳ႔စိန္တြင္၅၈ကြက္ရွိေနတတ္ပါသည္။
အပိုကြက္ကို extra Facetedဟုေခၚသည္။
၄င္းအပိုကြက္၁ကြက္ပါျခင္းသည္လည္းစိန္၏ေဈးႏံႈးကိုက်ေစပါသည္။
သာမန္မ်က္စိျဖင္႔မျမင္ႏိုင္ေပ။
ျမန္မာျပည္တြင္ေရွးအခါကစိန္မ်ားကို ၅၇ကြက္နည္းျဖင္႔မေသြးၾကပါ။
စိန္အေလးခ်ိန္မေလ်ာ႔ေစရန္ႏွင္႔ နည္းပညာအားနည္းမႈမ်ားေၾကာင္႔ျဖစ္သလို
ေသြးထားၾကေလသည္။
ထို႔ေၾကာင္႔ပံုပန္းမက်ျဖစ္ျပီးစိန္၏ပြင္႔အားႏွင္႔ အလွအပကိုမေဖာ္ျပႏိုင္ေပ။ ယေန႔ေခတ္တြင္ အပါးရိုင္းပံုက်၅၇ကြက္စိန္ကိုသာ ကမၻာ႔ေဈးကြက္၀င္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင္႔ေရွးစိန္မ်ားအရြယ္ၾကီးျပီးမလွပသျဖင္႔တန္ဖိုးနည္းပါသည္။

၄။ Color
စိန္၏အေရာင္ကိုေအာက္ပါအတိုင္းအဆင္႔ခြဲထားပါသည္။
D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N,…………X
D, E, F =Colorless
G, H, I=Tinted White
K, L, M = Faint Yellow
N, O, P, Q, R, S, T =Very Ligh Yellow
U, V, W, X = Light Yellow
ျမန္္မာအေခၚအရ I color ကိုအျဖဴဟုေခၚသည္။ အမွန္တကယ္တြင္ အေတြ႔အၾကံဳရွိသူမ်ားသာ- G-Iကိုမွန္ဘီလူးျဖင္႔ၾကည္႔ပါက အနည္းငယ္၀ါေနေၾကာင္းျမင္ႏိုင္ပါသည္ ၊ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား၏အၾကိဳက္မွာအနည္းငယ္၀ါျပီဲး J-N အေရာင္၊သန္႔စင္မႈအဆင္႔ VVS2ကိုၾကိဳက္ၾကသည္။ အေရာင္နိမ္႔ျပီးသန္႔စင္မႈျမင္႔သည္ကိုပိုမိုႏွစ္သက္ၾကပါသည္။ အေမရိကားတြင္မူလူအမ်ားစုမွာအေရာင္ျမင္႔ျပၤီ F, G, H သန္႔စင္မႈအဆင္႔ S1, Iကိုသာအမ်ားဆံုး၀ယ္ယူ၀တ္ဆင္ၾကသည္။
ေစ်းကြက္တြင္မူ D, E, Fမွာ၄င္း၏ ရွားပါးမႈေၾကာင္႔ တန္ဖိုးက်ျခင္းမရွိသျဖင္႔ ရတနာစု သူမ်ား ၀ယ္သင္႔ပါသည္။
စုုစည္းတင္ၿပသည္။
Credit to Natural Jade ရတနာဆိုင္

က်န္းမာေရးႏွင့္ငံုးဥ

က်န္းမာေရးႏွင့္ ငံုးဥ

ေလ့လာမႈမ်ားစြာလုပ္ၿပီးေနာက္မွာ ငံုးဥကုိ စူပါအစားအစာ စာရင္းထဲမွာထည့္သြင္းလိုက္ၿပီျဖစ္ေၾကာင္း အာဟာရေဗပညာရွင္ေတြက အတည္ျပဳထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ တ႐ုတ္တိုင္းရင္းသားေဆးဆရာေတြဟာ ေရာဂါမ်ားကို ကုသမႈေတြမွာ ၾကက္ဥထက္စာရင္ ငံုးဥကပို၍ အစြမ္းထက္ေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း တ႐ုတ္ဟင္းလ်ာေတြမွာ ငံုးဥကိုထည့္သြင္းမႈ မ်ားျပားတာျဖစ္ပါတယ္။

ငံုးဥကိုေန႔စဥ္ (၂၅)ရက္ခန္႔ စားသံုးျခင္းဟာ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့ပါးေစတယ္လုိ႔သိရပါတယ္။ အစပိုင္း (၃)ရက္မွာ တစ္ေန႔ကို သံုးလံုးစားသံုးရမွာျဖစ္ၿပီး က်န္ရက္ေတြမွာေတာ့ ငါးလံုးစီ စားသံုးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အသက္အရြယ္နဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈ အတိမ္အနက္ေပၚမူတည္ၿပီး ရက္တိုးသင့္ရင္တိုးရမွာျဖစ္ပါ တယ္။

ကေလးငယ္ေတြကို ငံုးဥတစ္ေန႔တစ္လံုး စားသံုးျခင္းဟာ ကိုယ္စိတ္က်န္းမာျခင္းကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ ဆံပင္က်န္းမာေရးကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ႏို႔ထြက္လည္း ပိုေကာင္းေစၿပီးႏို႔မွာ အာဟာရဓာတ္ေတြပါ၀င္မႈကို အရည္အေသြးပိုတက္ေစပါတယ္။

ငံုးဥမွာပါ၀င္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္၊ မက္ဂနီစီယမ္လို သတၱဳဓာတ္မ်ားနဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီ6 ေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္းနဲ႔ သည္းေျခအိတ္ေတြမွာ ေက်ာက္တည္ႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ gym ကစားသူေတြလည္း ငံုးဥစားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ အသားဓာတ္ကို ပိုမိုရရွိေစႏိုင္ပါ တယ္။ ဒါ့အျပင္ ငံုးဥမွာပါ၀င္တဲ့ ovomucoid ပ႐ုိတင္းနဲ႔ lysozyme ဟာ ၾကမ္းေထာ္ၿပီး အနီပိမ့္ေတြ ထြက္တတ္တဲ့ psoriasis ၊ႏွင္းခူနဲ႔ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ေရာဂါေတြမွာျဖစ္တဲ့ ပိုး၀င္ မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါ တယ္။

ငံုးဥအႏွစ္ကို အသံုးျပဳၿပီး မ်က္ ႏွာဖံုး mask အျဖစ္အသံုးျပဳမယ္ဆို ရင္အေရျပားက်န္းမာေရးကို ျမႇင့္တင္ ေပးႏိုင္ၿပီး ေတာက္ပရႊန္းစိုေစပါ တယ္။
ငံုးဥအကာကို ေခါင္းေလွ်ာ္ရာ မွာသံုးရင္ ေတာက္ပၿပီး ထူထဲတဲ့ဆံ ပင္ကို ပိုင္ဆိုင္မွာပါ။

Health Updates Journal

မီးဖိုေဆာင္အသုံးအႏွဳန္း

မီးဖိုေဆာင္အသုံးအႏွဳန္း

မီးဖိုေဆာင္အသုံးအႏွဳန္းအခိ်ဳ႔ကို တင္ျပေပးလုိက္ပါတယ္
(၁) grate = ( ၿခစ္သည္ ။ ဥပမာ ခ်ိစ္တုံးကိုၿခစ္သည္၊ အုန္းသီးၿခစ္သည္)
ဒီေနရာမွာ..သေဘၤာသီးလိုအမွ်င္ၿခစ္တာကိုေတာ့..juliean လို.ေခၚပါတယ္။
(၂) grill = ကင္သည္။
(၃)Layer = အလႊာၿဖစ္ေအာင္လုပ္သည္၊ အထပ္ၿဖစ္ေအာင္လုပ္သည္
(၄) level =စစ္ခ်သည္ (ဥပမာ အမွဳန္.ေတြကိုဇကာနဲ.စစ္ခ်)
အနည္စစ္တာကိုေတာ့..strain နဲ.သုံးပါတယ္..။
(၅) melt = ေပ်ာ္၀င္ေအာင္အပူေပးသည္( ဥပမာ ေထာပတ္ကိုေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္)
(၆) pinch = ၿဖဴးသည္ ( ဥပမာ ဆားၿဖဴးသည္ sprinkle လို.လဲသုံးပါတယ္)
(၇)pour = ေလာင္းထည့္သည္။
(၈) scramble = ေခါက္သည္၊ ေမႊသည္။( whisk လို.လဲသုံးပါတယ္)
(၉) serve = တည္ခင္းဧည့္ခံသည္( ၿမန္မာလို.ေတာ့..ခူးေပး..ခပ္ေပးသည္)
(၁၀) simmer = အေငြ.ၿဖင့္ေပါင္းသည္။
(၁၁) slice = အခ်ပ္ေလးမ်ားၿဖစ္ေအာင္ပါးပါးလွီးသည္။
(၁၂) spread = ပ်ံ.ႏွံ.ေအာင္သုတ္သည္၊ လိမ္းသည္။
(၁၃) stir = ေမႊသည္။
(၁၄) taste = အရသာ ၿမည္းစမ္းသည္။
(ဗပာုသုတအေနနဲ.ေ၀မွ်ေပးၿခင္းၿဖစ္ပါသည္..။)

သဘာ၀ရဲ႕အာဟာရ


ပာင္းသီးပာင္းရြက္ေတြကိုလွီးၿဖတ္ရာမွာ ပုံစံ(၁၃) မ်ိဳး

ပာင္းသီးပာင္းရြက္ေတြကိုလွီးၿဖတ္ရာမွာ ပုံစံ(၁၃) မ်ိဳး

မီးဖိုေခ်ာင္မွာပာင္းသီးပာင္းရြက္လွီးၿဖတ္ပုံနည္းလမ္းေလးေတြတင္ဆက္ေပး
လိုက္ပါတယ္...။

ပာင္းသီးပာင္းရြက္ေတြကိုလွီးၿဖတ္ရာမွာပုံစံ(၁၃) မ်ိဳးရိွပါတယ္...

(၁) small dice
ခပ္ေသးေသးအရြယ္အတုံးေလးေတြလွီးၿဖတ္ၿခင္းမ်ိဳးပါ
3mmx 3mm x 3mm

(၂) brunoise
ဒီအသံထြက္ကေတာ့ၿပင္သစ္အသံထြက္ၿဖစ္ၿပီးအေသးဆုံးလို.အဓိပၸါယ္ရပါ
တယ္။ ဥပမာ ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုစဥ္းတုံးေပၚမွာႏုပ္ႏုပ္စင္းသလိုမ်ိဳးေသးပါတယ္
2mmx 2mm x 2mm

(၃) Farmer _ Style
ဒီပုံစံကေတာ့..အရြယ္မရိွ ပုံစံမရိွ တုံးထစ္တဲ့ပုံစံမ်ိဴးပါ

(၄) Fine Julienne
အမွ်င္ပုံစံၿဖစ္ပါတယ္
2mm x 2mm x 4cm

(၅) medium dice
ေလးေထာင့္တုံးပုံစံအလတ္အရြယ္ေတြၿဖစ္ပါတယ္..။
6mm x 6mm x 6mm

(၆) Country Style
အခ်ပ္ပါးေလးမ်ားကို အရြယ္တူလွီးၿဖတ္တဲ့ပုံစံမ်ိဴးပါ
ဥပမာ Cheese , Ham လို.ေခၚတဲ့၀က္သားၿပားမ်ားကိုလွီးၿဖတ္တဲ့ပုံစံ

(၇) Slice
ပါးပါးလွီးတာမ်ိဳးၿဖစ္ၿပီး..သခြားသီး ၊ မုန္လာဥေတြကိုလွီးၿဖတ္တဲ့ပုံစံပါ
ေပါင္မုန္.ေလးေထာင့္ခ်ပ္မ်ားကိုလည္း..Sliced Bread ေခၚပါတယ္..။

(၈) Julienne
အမွ်င္ခပ္ၾကီးၾကီးပုံစံမ်ိဳးၿဖစ္ၿပီး..ဥပမာ ၿမန္မာၿပည္ဘီယာဆိုင္တစ္ခ်ိဳ.ရဲ.အာလူးအေခ်ာင္းေၾကာ္ပုံစံမ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္..။

(၉) large dice / cube
အတုံးပုံခပ္ၾကီးၾကီးပုံစံမ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္..
12mm x 12mm x 12 mm

(၁၀) barrel
စပါးေစ့ပုံစံမ်ိဳးၿဖစ္ၿပီး..ပန္းအလွဆင္ရတဲ့ဓါးကိုအသုံးၿပဳကာထင္းယူရပါတယ္

(၁၁) diamond
ဆနြင္းမကင္းပုံကြက္ပုံစံမ်ိဳးေတြၿဖစ္ၿပီးအရြယ္သတ္မွတ္ခ်က္မရိွပါဘူး..။

(၁၂) Stick
အေခ်ာင္းခပ္ၾကီးၾကီးပုံစံမ်ိဳးၿဖစ္ၿပီး..အမွန္တကယ္အာလူးအေခ်ာင္းေၾကာ္
(ၿပင္သစ္) ပုံစံမ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္..။

(၁၃) the chiffonade
ဒီးလွီးၿဖတ္နည္းကေတာ့.ကြ်န္တာ္တို.ေတြေရွာက္ရြက္ လိုမ်ိဳအရြက္ေတြကို
ထပ္၊ လိပ္ၿပီး မွ..အမွ်င္ဆုံး(အေသးဆုံး) လွီးၿဖတ္တဲ့ပုံစံမ်ိဳးပါ..။

နံပါတ္(၁၃) ကလြဲလို.ေဖာ္ၿပပါပုံနဲ.ယွဥ္တြဲေလ့လာႏိူင္ပါတယ္..။

သဘာ၀ရဲ႕အာဟာရ

က်ိဳင္းတံု၀က္သားလံုးေခါက္ဆဲြ

က်ိဳင္းတံု၀က္သားလံုးေခါက္ဆဲြ

၁။ အိုးထဲမွာေ၇မ်ားမ်ားထည့္ၿပီး၀က္၇ိုးနဲ႔ ၀က္သားတို႔ကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။
၂။အိုးထဲကိုဆား၊ ခေနာၾကက္သားတံုး၊ သၾကား၊ အခ်ိဳမွဳန့္နည္းနည္း၊ ဂ်င္းနည္းနည္းထည့္ပါ။
၃။င၇ုတ္သီးအခ်ဥ္၇ည္လုပ္၇န္အတြက္ င၇ုတ္သီးကိုပါးပါးလွီးၿပီး ႐ွာလကာမွဳန့္/ဗီနီကာ၇ည္ နဲ႔ ေ၇ေႏြးနည္းနည္းထည့္ၿပီးေဖ်ာ္ထားပါ။
၄။ၾကက္သြန္ျဖဴဆီၾကက္နဲ႔ င၇ုတ္သီးဆီက်က္ျပဳလုပ္ထားပါ။
၅။ ေဂာ္ဖီထုတ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို႔ကိုပါးပါးလွီးထားပါ။
၆။၀က္၇ိုးမွအခ်ိဳ၇ည္ထြက္ၿပီး၀က္သားႏူး၇င္၀က္သားတုံးမ်ားကိုဆည္ၿပီးပါးပါးလွီးထားပါ။
ျပင္ဆင္ပံုကေတာ့
၁။အျခားအိုးတစ္လံုးထဲမွာေ၇ေႏြးကိုပြက္ေအာင္တည္ထားပါ။
၂။ေခါက္ဆဲြတစ္ပဲြျပင္မယ္ဆို၇င္အိုးထဲကိုပဲပင္ေပါက္နဲ႔ဆန္ေခါက္ဆဲြထည့္ၿပီးဇကာပါတဲ့ေယာင္းမနဲ႔ျပန္ဆည္ၿပီးပန္းကန္ထဲျပန္ထည့္ပါ။(ေ၇ေႏြးေဖ်ာတဲ့သေဘာပါ)
၃။ေခါက္ဆဲြပန္းကန္ထဲကို #င၇ုတ္ေကာင္းမွဳန့္၊
#ပဲငံျပာ၇ည္
#ၾကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္၊ #င၇ုတ္သီးဆီက်က္၊ #င၇ုတ္သီးအခ်ဥ္၇ည္၊ #ပါးပါးလွီးထားတဲ့အသား၊
#၀က္သားလံုး
#ၾကက္သြန္ၿမိတ္
#ေဂာ္ဖီထုတ္
#အသားျပဳတ္၇ည္
ထည့္ျပီး၀က္ေခါက္ေၾကာ္(အပြ)နဲ႔တြဲဖက္ၿပီးပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ၇ွင္။
#၀က္သားလံုးလုပ္မယ္ဆို၇င္၀က္သားကိုေတာက္ေတာက္စင္း၇ယံုမက တုတ္နဲ႔အခ်က္ေပါင္းမ်ားစြာ အခ်ိန္အၾကာႀကီး၇ိုက္၇ပါတယ္။
အဲဒါေၾကာင့္စားခ်င္၇င္၀က္သားလံုးသပ္သပ္ကိုဆိုင္ကပဲ၀ယ္ၿပီးထည့္စား၇ံုပါပဲ။
#ထိုင္းကလာတဲ့ ready made ၀က္သားလံုးကို၀ယ္ၿပီးျပဳတ္ၿပီးထည့္၇င္လည္းအဆင္ေျပပါတယ္။ ထိုင္းကလာတဲ့၀က္သားလံုးကႏွစ္မ်ိဳး၇ွိပါတယ္။တစ္မ်ိဳးကအခုလိုေခါက္ဆဲြထဲထည့္စားဖို႔ပါ။ႏူးညံ့တဲ့ဂ်ံဳနဲ႔ေ၇ာထားလို႔ေခ်ာေမြ႔ၿပီးႏူးညံ့ပါတယ္။ ေနာက္တစ္မ်ိဳးက အကင္အျဖစ္လုပ္စား၇တဲ့အမ်ိဳးပါ။အကင္ဆိုင္မွာတဳတ္ထိုးၿပီးေ၇ာင္းပါတယ္။ သူ႔အထဲမွာဂ်ံဳအျပင္ အ၇ြတ္ေတြ၊ အေၾကာေတြပါႀကိတ္ၿပီးထည့္လံုးထားတဲ့အတြက္ ၾကမ္းပါတယ္။ သိပ္လည္းမခ်ိဳပါဘူး။ အဲလို၀က္သားလံုးထည့္၇င္စားလို႔မေကာင္းပါဘူး။
#၀က္သားလံုးမ၇ွိလို႔မထည့္ျဖစ္၇င္လည္းခ်ိဳတဲ့အသားျပဳတ္၇ည္၇ွိတဲ့အျပင္အသားကိုလည္းပါးပါးလွီးထည့္ထားလို႔ဒီးအတိုင္းပဲစား၇င္လည္းစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
#အခ်ဥ္အတြက္သံပု၇ာသီးပဲညွစ္ထည့္၇င္လည္း၇ေပမယ့္င၇ုတ္သီးအခ်ဥ္၇ည္ပါထည့္၇င္ပိုေမႊးပါတယ္။
#တ၇ုတ္နံနံႀကိဳက္၇င္ပါးပါးလွီးၿပီးထည့္စားႏိုင္ပါတယ္။ အခုမွစလဳပ္စားမယ္ဆို၇င္ေတာ့မထည့္စားပါနဲ႔ဦး။
# ဖက္ထုတ္၊ ဂ်ံဳေခါက္ဆဲြတိဳ႕နဲ႔လဳပ္၇င္လည္းအဆင္ေျပပါတယ္။

Special Credits and thanks to ဟင္းေကာင္းေကာင္းေလး ခ်က္စားၾကစို႔ and Original photo owners